Nieuws
Regieovereenkomst of vaste prijsafspraak? Richtprijs, vindt de kantonrechter
17-09-24Een stel weigert een laatste deel van de factuur van een aannemer te betalen voor de verbouwing van hun woning. Volgens hen was sprake van een vaste prijs, volgens de aannemer van een regieovereenkomst. De aannemer vraagt de kantonrechter van de rechtbank Amsterdam om een oordeel. Die vindt dat partijen een richtprijs zijn overeengekomen en dat het stel daarom nog wat moet betalen aan de…
Lees meer >
Werkgever niet aansprakelijk voor overlijden werknemer door blauwe plek na werkincident
17-09-24Een werknemer loopt op zijn werk een blauwe plek op en overlijdt binnen zes dagen als gevolg van een infectie aan die plek. De vrouw van de overleden werknemer vindt dat de werkgever aansprakelijk is. De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland is het daar niet mee eens.
Een man werkt in een productieruimte waar machines grote rollen papier tot vellen snijden. Tijdens zijn werk krijgt hij…
Lees meer >
Ook na vondst munitie in huurwoning mag huurovereenkomst niet worden ontbonden
10-09-24In een huurwoning wordt een hoeveelheid op scherp staande munitie aangetroffen. De verhuurder ontbindt de huurovereenkomst, maar dat gaat de rechter te ver.
Een man huurt een woning van een woonstichting, voor € 248 per maand. Als bij de politie een melding binnenkomt dat in de woning mogelijk explosieven en andere materialen uit de Tweede Wereldoorlog liggen, beginnen politieambtenaren en…
Lees meer >
Spijt van meerdere keren opzeggen baan? Toch einde dienstverband
10-09-24Een directiesecretaresse laat op haar tweede en derde werkdag weten ermee te willen stoppen. Als de werkgever de opzegging bevestigt, krabbelt zij terug. Mag ze haar baan behouden of is het daarvoor te laat?
Op haar eerste werkdag als directiesecretaresse klaagt zij over de overdracht van het werk. De volgende dag vertelt zij de bestuurder per telefoon dat zij wil stoppen. De bestuurder vraagt de…
Lees meer >
Ondertekende offerte zonder essentialia is geen aannemingsovereenkomst
03-09-24Een stel tekent een offerte van een aannemer voor de bouw van een nieuwe woning. Als de bouw uiteindelijk niet doorgaat wil de aannemer toch geld zien van het stel. Volgens hem is een aannemingsovereenkomst tot stand gekomen. De rechtbank Noord-Holland gaat daar niet in mee.
Een stel heeft een kavel in een nieuwbouwproject en wil daarop een huis laten bouwen. Ze vragen een architect een ontwerp…
Lees meer >
Studiekostenbeding blijft overeind: werknemer moet bij vertrek studiekosten deels terugbetalen
03-09-24De arbeidsovereenkomst van een pedagogisch medewerker wordt niet verlengd. Haar werkgever, een bedrijf in de kinderopvang, houdt betaalde studiekosten in op de verschuldigde transitievergoeding. De werknemer eist een deel daarvan terug bij de kantonrechter van de rechtbank Rotterdam. Zonder succes.
De vrouw, die als student-medewerker bij de kinderopvangorganisatie begon, rondt tijdens haar…
Lees meer >
Verhuurder kan huurder dwingen een winkel te exploiteren
03-09-24Als een winkelexploitant de huur opzegt, komt de verhuurder van het bedrijfspand in de problemen. Hij kan de huurder dwingen weer een winkel te openen, oordeelt de kantonrechter.
Een exploitant huurt een pand en vestigt daarin een supermarkt. Na twee jaar zegt hij de huur op, mede omdat hij de exploitatie van de winkel al na één jaar heeft gestaakt. De verhuurder eist echter dat hij…
Lees meer >
Ontslag als bestuurder betekent nog niet dat arbeidsovereenkomst eindigt
27-08-24Als een bestuurder, tevens werknemer van een bedrijf, wordt ontslagen, wat betekent dat voor de arbeidsovereenkomst?
Een man is werknemer van een bedrijf, én via zijn persoonlijke holding (bv) er ook bestuurder van. Tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) wordt hij als statutair bestuurder van het bedrijf ontslagen. De twee resterende bestuurders gaan ervan uit dat met…
Lees meer >
Zonder ingebrekestelling hoeft geen schade te worden vergoed
27-08-24De kopers van een woonhuis ontdekken dat het dak moet worden hersteld. Ze laten de reparatie uitvoeren en vragen de verkoper de rekening te betalen. Die heeft dat terecht geweigerd, oordeelt de kantonrechter.
Een echtpaar koopt een woning. Snel na de levering willen zij zonnepanelen op het dak leggen. Dan constateren zij dat het dak in slechte staat is. Snel herstel is volgens de dakdekker nodig…
Lees meer >
Werkgever besloot op goede gronden tot overplaatsing van werknemers
20-08-24Een zorginstelling besluit verschillende medewerkers over te plaatsen naar een andere locatie. Elf van deze werknemers eisen in kort geding dat die overplaatsing ongedaan wordt gemaakt en dat zij terug mogen naar hun oude werkplek. Heeft de werkgever op goede gronden tot de overplaatsing besloten? Over die vraag buigt de kantonrechter zich in deze spoedprocedure.
Deze zorginstelling heeft…
Lees meer >
Beroep van producent op verrekening van vorderingen slaagt
20-08-24Een factoringbedrijf eist van een producent van constructiewerken betaling van vorderingen die een eenmanszaak aan het bedrijf heeft overgedragen (‘gecedeerd’). Maar volgens de producent klopt het bedrag van die vorderingen niet. Daarnaast doet hij een beroep op verrekening: hij wil dat ze worden verrekend met de vordering die hij op de eenmanszaak heeft. Die zou verplichtingen uit een…
Lees meer >
Tijdig klagen over wijziging pensioenovereenkomst
13-08-24Een werkgever wijzigt eenzijdig de pensioenovereenkomst met zijn werknemers. Een ervan klaagt daarover - zeven jaar na de wijziging. Dat is te laat, oordeelt de kantonrechter.
Een werknemer werkt tussen 2002 en 2024 bij een vennootschap. De werkgever heeft de pensioenovereenkomsten met haar werknemers ondergebracht bij een pensioenfonds. In het pensioenreglement staat een eenzijdig…
Lees meer >